Moroccan Msamen and Miloui … المسمن و الملوي المغربي

Standard

Today’s recipe is all the way from North Africa, specifically from Morocco, Algeria and Tunisia. Msamen and Miloui, is a rich traditional flat bread, usually served with honey and mint tea and it could be stuffed with meat, cheese or even vegetable. Both are fairly flakey but Msamen comes in square shape and Miloui comes in circular shape

Ingredients:

• 400 g unbleached all-purpose flour

• 100 g fine semolina

• 2 tsp sugar

• 1 tsp salt

• 1 tsp active dry yeast

• 550 ml warm water or as needed

• For folding and cooking the msemen:

• 250 ml vegetable oil

• 150 g melted unsalted butter

• 1/2 cup fine semolina

• 1 tsp baking powder

Method:

To make the square shape (Msamen), mix all the dry ingredients in a large bowl.

Add the warm water little by little and mix to form a dough. Add more water if necessary to make a dough that is soft and easy to knead, but not sticky. If the dough is too sticky to handle, add a little flour 1 tablespoon at a time.


Transfer the dough to a lightly floured work surface and knead by hand for 10 minutes, (or knead the dough in a stand mixer with dough hook for 5 minutes), until the dough is very smooth and elastic.

Set a bowl of the melted/soft butter and another one filled with oil aside.

Cover your hands with oil.

Begin by dividing the dough into golf ball size balls.

Continue until all the dough is divided.

Starting with the first ball you made, add oil to your hands and work surface. Flatten the ball to a very, very thin layer.

Rub some butter on top and sprinkle with some semolina mixture.

Fold one side of the dough into the center

Add some more butter and sprinkle some semolina on the strip and fold the other side to the center too. Now you have a long strip

Spread some butter and sprinkle with semolina mixture again.

Fold the long side again on top of the other side.

Repeat with butter and semolina on each fold.

Bring one end of the strip to the center and the same with the other end to form a square


You should now have a small square

Continue through the remaining balls.

Heat up a skillet and add a small amount of oil to the pan. Keep it on a medium heat. Starting with the first “package” that you assembled, oil your hands and begin flattening the dough. It should be thin and remain in a square shape. Do not overwork or the layers meld together.

Place into the warm skillet and cook until golden brown and slightly crunchy on he outside. If it does not turn to a golden color, you are not using enough oil

Serve with honey and mint tea.

٠

Keep the rest in an airtight container to keep freshness

If you like to do the circular shape (Miloui), here is how:

المكونات:

٤٠٠ غم طحين غير مبيض متعدد الاستعمالات

١٠٠ غم سميد ناعم

٢٥٠ مل لتر ماء دافيء

١ م ص خميرة فورية

١ م ص بيكنج بودر

٢ م ك سكر

١ م ص ملح

نحتاج لتوريق العجينة

١/٢ كوب سميد ناعم

١٥٠ غم زبدة مذابة

٢٥٠ مل لتر زيت ذرة

طريقة العمل:

في وعاء عميق يتم خلط المواد الجافة

بعدها يتم اضافة الماء الفاتر على دفعات لحتى تتكون عجينة ملساء لا تلتصق و يتم عجنها مدة ١٠ دقائق

ندهن صينية واسعة بشوية زيت و نقسم العجينة الى كور

ندهن سطح نظيف مجهز لرق العجين بالزيت و ندهن أيدينا بالزيت أيضاً و نبدأ بفرد اول كرة قسمناها ، الى مستطيل رقيق جدا ( رق السيجارة)

نرش السطح بشوية زبدة و رشة خليط سميد

نطوي المستطيل من الجهتين الواسعتين الى المنتصف ( شاهد خطوات الطي في الصور بالأعلى)

و بين الطيات ندهن القليل من الزبدة و رشة من السميد

عندما نحصل على مربع نضعه في الصينية لحين النهاية من كل الكرات

نبدأ بأول مربع بدأنا في فرده ونفرده على شكل مربع اكبر بس بدون المبالغة في الفرد حتى لا تتلاشى الطبقات

على نار متوسطة و في مقلاة واسعة ندهن القليل من الزيت و نبدأ بطبخ المربعات على الوجهين لحين الحصول على اللون الذهبي الجميل

يقدم مع العسل و الشاي بنعنع

ملاحظة: ل الشكل الدائري (الملوي) شاهدوا الخطوات في الأعلى.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s